Hírek
2023.01.11 13:11

Othonfelújítási támogatás újdonság

Othonfelújítási támogatás újdonság

Othonfelújítási támogatás újdonság

Jelentős érdeklődés kíséri az év elején indult otthonfelújítási támogatást. Május közepéig több mint 3 milliárd forint támogatás kifizetését hagyta jóvá az Államkincstár, s összesen több mint 8,5 milliárd forintra érkezett már be támogatási kérelem. Az átlagos támogatás másfél millió forint, azaz a pályázók többsége körülbelül 3 millió forintot fordít a felújításra – olvashattuk május közepén a sajtóban az Államkincstár adatai alapján.

Az összefoglalók azt is közlik, hogy az igénylések 12,5 százalékát elutasítják, azaz körülbelül minden nyolcadik igénylő valami hiba miatt nem juthat hozzá időben a pénzéhez. (Ők egyébként újra nekifuthatnak az igénylésnek.) Ezért is fontos a feltételek alapos áttanulmányozása.

ÚJDONSÁGOK

Májusban az eredeti szabályokhoz képest több ponton is enyhültek a feltételek, és a kormány pontosított néhány részletszabályt is. Az egyik fontos hír, hogy házaspár igénylő esetén az összegyűjtött számlák mindkét házastárs nevére szólhatnak. Nem okoz gondot az sem, ha az egyik számla a férj, a másik a feleség nevére szól, akkor is elszámolhatóak lesznek.

Tisztázták azt is, hogy a munkát végző szakember továbbszámlázhatja a megrendelőnek az eredetileg a saját nevére vásárolt építőanyagot. Nem kell tehát közvetlenül a vevőnek beszereznie az anyagot, hozhatja azt a kivitelező is.

A harmadik fontos hír, hogy a támogatás nemcsak terasz felújítására, hanem új terasz építésére, vagy a régi bővítésére is felhasználható. A terasz korlátja is kialakítható a támogatásból.

NAPELEMES RENDSZEREK AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSBÓL

Közreadott egy állásfoglalást is a Magyar Államkincstár, ez a napelemek telepítésével kapcsolatos. A felújítási támogatásról szóló rendelet szerint a napelemek telepítése is elszámolható a programban. A napelemek működésére vonatkozó elszámolás azonban megváltozik, méghozzá ma úgy látjuk, hogy a felhasználó hátrányára. Az eddigi éves összesítésű, úgynevezett szaldó elszámolást felváltja a termelt és vásárolt áram külön-külön elszámolása, ami valószínűleg több költséget jelent majd a felhasználónak. Aki azonban még június 30. előtt szerződést köt, az maradhat a régi elszámolási rendszerben.

Az Államkincstár most ennek a határidőnek a részleteit tisztázta. Egyrészt arra hívták fel a figyelmet, hogy a jogszabály által kért áramvásárlási szerződést és a hálózati engedélyes nyilatkozatát csak annak kell benyújtania, aki június 30. után adja be az elszámolását. A korábbi, szaldó elszámolásban pedig az maradhat, akinél június 30-ig nemcsak a kivitelezés valósul meg, de megtörténik a mérőóra cseréje is. Ez jelentősen korlátozza a rendelkezésre álló időt: a mérőóra cseréjét akkor lehet kérni a szolgáltatótól, amikor kész a kivitelezés, helyükön vannak a napelemek. A szolgáltató pedig néha a bejelentés után 2-3 héttel megy ki óracserére.

 

Bővebben 

 

Forrás : www.epitoelet.hu